20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a GVH a DIGI-re ismételten félrevezető információ-szolgáltatás miatt

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: DIGI) 2017. nyarán kötött szerződést az Invitel Távközlési Zrt. (a továbbiakban: Invitel) részvényeinek megvásárlására. A GVH a bejelentett összefonódás vizsgálatára versenyfelügyeleti eljárást indított.

Bár a GVH az eljárást 2018-ban lezárta, a versenyhivatal a határozat meghozatalát követően észlelte, hogy a szolgáltató félrevezető információkkal szolgált arra vonatkozóan, hogy melyek azok a települések, ahol az i-TV Digitális Távközlési Zrt. más vállalkozások hálózati infrastruktúrájának bérbevételével nyújt vezetékes műsorterjesztési szolgáltatást, miközben adott településen vezetékes távközlési szolgáltatóként az Invitel is jelen van.

A versenytanács megállapította, hogy meghozott határozata a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-nek a döntés szempontjából lényeges tény félrevezető közlésén alapult, emiatt a határozatot visszavonta és a DIGI-t megbírságolta, majd újranyitotta a fúzió vizsgálatát.

A fúzió ismételt vizsgálata 2020 tavaszán zárult, a GVH ismét feltételek és kötelezettségek előírása mellett járult hozzá, hogy a DIGI megszerezze az Invitel-t. 

A GVH két területen értékelte kiemelten az esetleges káros versenyhatásokat: egyrészt ott, ahol a DIGI és az Invitel hálózatai átfedésben vannak, másrészt azokon az Invitel hálózattal lefedett településeken, ahol a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. nyújt televízió-szolgáltatást más piaci szereplőtől bérelt hálózaton.

A GVH vizsgálata 15 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné. E területen a DIGI – a versenyproblémák orvoslása érdekében – értékesíti az Invitel hálózatokat a GVH által jóváhagyott vevő, a TM IT Services Kft. részére.

A Gazdasági Versenyhivatal most módosította a DIGI-Invitel fúziót jóváhagyó tavasszal kiadott határozatát, mivel mint kiderült, Szécsény település kapcsán változtak a piaci körülmények, egyúttal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft-re ismételten hibás információ-szolgáltatás miatt.