40 millió forintra bírságolta a GVH az Airbnb-t, miután vállalt kötelezettségeit csak részben teljesítette

Még 2016-ban indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Airbnb Ireland private unlimited company (Airbnb) ellen, az eljárás 2018-ban kötelezettségvállalással zárult. Az Airbnb vállalta, hogy módosítja a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait annak érdekében, hogy a szálláshelyet keresők több és pontosabb információt kapjanak az árakról. Erre való tekintettel a GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

A vállalások teljesítésére vonatkozó utóvizsgálat feltárta, hogy bár a nemzetközi cég nagyrészt végrehajtotta a határozatban foglaltakat, tehát javult a fogyasztói tájékoztatás, ugyanakkor a kötelezettségvállalások nem teljesültek maradéktalanul, az Airbnb ugyanis nem igazolta a teljesítésre előírt határidő betartását, a benyújtott igazolási dokumentáció alapján a teljesítésére késedelmesen került sor. Emellett nem igazolta, hogy az „akár” árat csak a ténylegesen elérhető szállásokhoz tünteti fel és az valóban a következő 90 napon belül elérhető legalacsonyabb éjszakánkénti ár.

A GVH a fenti mulasztásokért 40 millió forintra bírságolta az ír székhelyű nemzetközi vállalkozást, a bírság a magyar szállásadókat nem terheli.

A cégeket kötelezettségvállalással záruló ügyek esetén hatósági előírás kötelezi a vállaltak végrehajtására az igazolásra vonatkozó intézkedésekkel együtt, melyek teljesítését a versenyhivatal szigorúan ellenőrzi. Az Airbnb esetében a kötelezettségvállalás pontos végrehajtása mind a szállásadók, mind a fogyasztók széles körét érintette.