A Kormány 13/2022. (I. 20.) Kormányrendelete a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról

2022. január 20-án kihirdetésre került, és 2022. február 15-én hatályba fog lépni a 13/2022. (I. 20.) Kormányrendelet, amely a koronavírus elleni védettség igazolásával összefüggő egyes kormányrendeleteket aképpen módosítja, hogy 2022. február 15. napjától kezdődően a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át.

Ennek értelmében csak azok számítanak majd védettnek, és azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak, tehát az oltatlan személyek a koronavírus fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra, a fertőzésen átesettség okán kiadott védettségi igazolványok pedig elveszítik érvényességüket.

18 év felettiek esetében:

  • Egydózisú oltóanyag esetén: az igazolvány az oltást követően 6 hónapig lesz érvényes, és az érintett személynek 6 hónapon belül fel kell venni a második megerősítő oltást ahhoz, hogy az igazolványa érvényes maradjon. Amennyiben az érintett személy az újabb oltást nem veszi fel a 6 hónapos határidőn belül, az igazolványa érvényét veszíti.
  • Kétdózisú oltóanyag esetén: az igazolvány a második oltást követő 6 hónapig lesz érvényes, és ha az érintett személy 6 hónapon belül nem veszi fel az újabb oltást, az igazolványa érvényét veszíti. Amennyiben az érintett személy 6 hónapon belül az újabb, harmadik oltást felveszi, az igazolvány érvényességét korlátlan ideig hosszabbítják meg.
  • Aki két oltást követően lesz fertőzött, annak a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

18 év alattiak esetében:

  • Egydózisú oltóanyag esetében egy oltás felvétele,
  • Kétdózisú oltóanyag esetében pedig két oltás felvétele

elegendő marad az igazolványuk érvényességéhez.

Abban az esetben, ha jogszabály valamely jog gyakorlása, vagy valamely kötelezettség alóli mentesülés érdekében védettség igazolását írja elő, akkor a jog gyakorlása vagy a kötelezettség alóli mentesülés csak azt a személyt illeti meg, akinek az igazolványa érvényes.

Értesítés igazolvány érvényességének lejártáról

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője értesíti a hatóságot arról, ha a védettségi igazolvány érvényessége megszűnik.

Amennyiben az érintett személy az oltásra történő jelentkezésekor megadta a telefonszámát, abban az esetben a hatóság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) bevonásával rövid szöveges üzenetben értesíti az érintett személyt, ha az oltottság alapján kiállított védettségi igazolványának érvényességéből már csak 21 nap van hátra.

Igazolvány érvényességének ellenőrzése

A kizárólag védettek számára látogatható helyszínek illetve rendezvények tekintetében, a helyszínek üzemeltetői és/vagy a rendezvények szervezői továbbra is kötelesek lesznek ellenőrizni az igazolványokat.

A védettség érvényességét vagy az érintett személy életkorát ellenőrző szerv vagy személy jogosult a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerése, azzal a kitétellel, hogy az azon szereplő adatokat semmilyen módon nem rögzítheti.

A Kormányrendelet szerint a mostani igazolványok cseréjére nem lesz szükség, az azokon szereplő QR-kód alapján továbbra is lehetséges lesz az okmányok azonosítása és érvényességének ellenőrzése.