A GVH 1,8 miliárd forintos bírságot szabott ki a Telenorra

A Gazdasági Versenyhivatal 1,8 milliárd forintos versenytilalmi bírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re, annak megtévesztő kereskedelmi gyakorlatáért.

A hatóság döntését arra alapozta, hogy a Telenor több mint egy éven át nem tájékoztatta kereskedelmi kommunikációjában (pl. televíziós reklámban, szórólapon, Facebook-hirdetésben) a fogyasztókat arról, hogy a 0 Ft-osnak vagy kedvezményes árúként meghirdetett és reklámozott készülékeinek díját beépítette az előfizetési díjba. Így a kedvezményes áron vagy 0 Ft-ért megvásárolt készülékek előfizetési díja magasabb lett, mint az ugyanazon feltételekkel rendelkező előfizetések, amelyekhez ilyen jellegű készülékvásárlási kedvezmény nem lett igénybe véve.

A bírság mértékének kiszabásakor a Hatóság figyelembe vette, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat jelentős számú fogyasztót érintett, továbbá a jogsértő kereskedelmi gyakorlat üzenetének erőteljességét, a kereskedelmi kommunikáció nagyságrendjét és elhúzódó hatását, valamint azon tényt is, hogy a Telenor 10 éven belül mindösszesen 4 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben. A bírság kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a hatóság, hogy a Telenor átalakította kommunikációs gyakorlatát és megfelelési programot fejlesztett.

A Telenor közleményében vitatta a bírság jogosságát és mértékét, valamint előrebocsájtotta, hogy fellebbezni fog a GVH döntése ellen.