Megsértette a kereskedelmi törvényt a Burger King és a KFC

A Nemzeti Versenyhatóság vizsgálatot indított a Kentucky Fried Chicken (KFC) és a Burger King magyarországi üzemeltetőivel szemben, annak okán, hogy a két gyorsétterem-franchise lánc biztosít-e bizonyos italtípusokból a jelentős piaci erővel rendelkező gyártók termékei mellé alternatív választási lehetőséget.

A kereskedelmi törvény szabályai szerint a legnagyobb beszállítókkal – főszabály szerint – nem köthetőek kizárólagos szerződések, s a vendéglátóhelyek az egyes italkategóriákban italkészleteik legfeljebb 80%-át szerezhetik be ugyanazon gyártótól. A korábban megkötött, de az új szabályoknak nem megfelelő jognyilatkozatok – több hónapos türelmi idő után – 2021. augusztus 1-jén végleg hatályukat veszítették: ezen időponttól kezdődően az érintett kizárólagossági megállapodások vagy 80% feletti részesedési megállapodások semmisek.

Emellett egyes italkategóriákban (sör, üdítő- és gyümölcsital, gyümölcslé és gyümölcsnektár, valamint ásványvíz és szikvíz) minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.

A Kentucky Fried Chickennél (KFC) és a Burger Kingnél a GVH vizsgálata feltárta, hogy mindkét étteremlánc üzemeltetője megszegte a szabályozást, a KFC éttermeiben egyetlen, nagy italgyártó termékeit kínálták az ásványvizek és a szikvizek kategóriában, míg a Burger King éttermekben – ugyanezen kategória mellett – a gyümölcslevek és gyümölcsnektárok termékcsoportjaiban sem volt megfelelő a választék. A GVH azonban ezúttal mellőzte a bírság kiszabását, tekintettel arra, hogy az újonnan bevezetett kötelezettség teljesítését első ízben ellenőrizték.