Több önkormányzat is döntött a reklámhordozókra január elsejétől kiszabható építményadóról

A plakáttörvénnyel kapcsolatos korábbi jogszabály-módosítások megadták a lehetőséget arra, hogy a helyi önkormányzatok az illetékességi területükön lévő ingatlanokon elhelyezett, a településkép védelméről szóló törvény szerinti köztéri reklámhordozóra 2018. január 1-jétől építményadót vessenek ki.

Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben számított felülete, mértéke pedig az adott település döntésétől függ, azonban a felső határ 12 000 Ft/m2. Számos önkormányzat élt is az adó kivetésének lehetőségével, körülbelül 120-130 település vetette ki januártól az építményadót a plakátokra és majdnem minden esetben a maximális mértéket állapították meg.

Időközben a Magyar Reklámszövetség a fentiek szerinti építményadó kivetését lehetővé törvényt az Alkotmánybíróságon és az Európai Bíróságon is megtámadta, mivel a köztéri reklámozással foglalkozó OOH (out of home) tagozat véleménye szerint a törvény diszkriminációt valósít meg azzal, hogy kizárólag a közterületi reklámokra vonatkozik, más típusú reklámfelületekre nem.