Törvényjavaslat egyes adótörvények módosításáról

A nemzetgazdasági miniszter 2016. május 3-án törvényjavaslatot nyújtott be az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról, mely – többek között – rendelkezik a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény („Ratv.”), valamint a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény („Neta tv.”) módosításáról.

A Neta tv. a javaslat szerint új definíciókkal egészülne ki, meghatározásra kerülne például a gyógynövényes ital fogalma, mely azon felül, hogy a jövedéki adóról szóló törvény szerinti alkoholtermék, amely adalékanyagot nem tartalmaz és legalább hét különböző növényből származó gyógynövény felhasználásával előállított ital, valamint összes gyógynövénytartalma meghaladja a meghatározott mennyiséget, meg kell, hogy feleljen annak a kritériumnak is, hogy az ital ízében és illatában a felhasznált gyógynövények íze és illata a domináns. A módosító javaslat alapján a 2017. január elsejétől – többek között – csak ezen definíciónak megfelelő gyógynövényes italok mentesülnének majd a törvényben meghatározott adófizetési kötelezettség alól.

A Ratv. módosítás – ha a javaslat mostani szövege szerint kerül elfogadásra – kizárólag a közzétevőket érinti, rájuk róna további kötelezettségeket annak érdekében, hogy az adóhatóság által regisztrált közzétevői adóalanyokká váljanak (a külföldiek), teljesítsék a közzétevői nyilatkozattételi kötelezettségüket (azok akik nem szerepeltetik magukat a közzétevői nyilvántartásban), illetve eleget tegyenek az adóbevallási es -befizetési kötelezettségüknek (minden közzétevői adóalany). A javaslat Ratv. módosítását érintő rendelkezései szintén 2017. január elsejétől léphetnek hatályba. E témában készült részletes összefoglalónkat megtalálhatják honlapunkon az állásfoglalások között.

Hangsúlyozzuk, a fenti törvények módosítása még csak törvényjavaslat.