Újból meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, és rendeletek születtek a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatáról

2021. április 16-án lépett hatályba a Kormány 175/2021. (IV. 15.) számú rendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról.

A rendelet szerint a hárommillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lépnek hatályba az alábbi rendelkezések:

  • a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán reggel 5 óra és este 9.30 óra között a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, az időtartamon kívül tilos.
  • a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán a vendéggel érintkező munkatársaknak kötelező, a vendégeknek nem kötelező a maszkviselés.
  • a vendéglátó üzleten belül kötelező a maszkviselés – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek kivételével.
  • a vendéglátó üzleten belül az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett.
  • megengedett a tartózkodás a munkahelyi éttermekben, büfékben; a szálláshelyen található éttermekben, illetve bárban (ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki); az oktatási intézmények menzáján, valamint büféjében (ha ott kizárólag az oktatási intézmény dolgozóját, illetve tanulóját szolgálják ki); valamint az egészségügyi intézményben található éttermekben, büfékben.

Továbbá annak hatályvesztéséig meghosszabbították a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet, és 2021. május 23-áig meghosszabbították a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet hatályát.

Szintén a hárommillió-ötszázezredik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját követő napon lép hatályba a Kormány 176/2021. (IV. 15.) számú rendelete egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről.

A rendelet értelmében a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszai 2021. december 31. napjáig közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen használhatóak. Az üzemeltetők, bérlők vagy tulajdonosok felelősek a zavartalan közúti és gyalogos közlekedés biztosításáért.

2021. április 19-én lép hatályba a 177/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet a köznevelési intézményekben, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben a rendes oktatásra történő visszatérésről és az óvodákban elrendelt rendkívüli szünet megszüntetéséről, melynek értelmében:

  • az óvodákban a 2021. március 8. napjával elrendelt rendkívüli szünet 2021. április 19. napjától megszüntetésre kerül.
  • 2021. április 19. napjától az általános iskolák 1–4. évfolyamain (alsó tagozat) a digitális munkarend megszüntetésre kerül és újból rendes munkarendben működnek.
  • az általános iskolák 5–8. évfolyamai (felső tagozat), a középiskolák, valamint a szakképző intézmények 2021. május 9. napjáig tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek.
  • 2021. május 10. napjától a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyamán megszüntetésre kerül a digitális munkarend és ismét rendes munkarendben működnek.
  • a felnőttképzésben szervezett szakmai vizsgák azon időpontjait, amelyek 2021. április 12–18. közötti napokra esnek az eredetileg meghatározott időpontokhoz képest 14 nappal később is meg lehet tartani.