Változások jövő évtől a Cafeteria-rendszerben

2017. január 1-jétől jelentősen megváltozik a Cafeteria-ban adható juttatások köre. A béren kívüli juttatások elnevezés alatt jövő év elejétől változatlan adóterhek mellett csak kétféle juttatás adható majd. Az egyik – változatlan alszámlákkal és keretösszegekkel – a Széchenyi-pihenőkártya szolgáltatásai, a másik pedig az új elemként bevezetésre kerülő juttatott pénzösszeg, vagyis készpénz-cafetaria, mely utóbbi évente maximum 100.000,- Ft összegben adható majd a munkavállalók részére.

Ezzel egyidejűleg bevezetésre kerül a béren kívüli juttatásnak nem minősülő többi Cafeteria-elemet magában foglaló új kategória, egyes meghatározott juttatások megnevezés alatt, magasabb adóterhek mellett. Ide tartozik majd – többek között – a helyi utazási bérlet, a munkahelyi étkeztetés, a képzési költségek átvállalása, valamint az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztár is.

Továbbra is megmarad és bővül jövő év elejétől az adómentes juttatások köre. Változatlanul e körbe tartozik pl. a sportrendezvény belépő, valamint kulturális belépő, a kockázati biztosítás, a lakáshitel támogatás, továbbá kis módosítással a bölcsődei, és újdonságként az óvodai ellátások térítése. Új adómentes kategória lesz továbbá a mobilitási célú lakhatási támogatás, mely különböző feltételeknek megfelelő munkavállalóknak juttatható majd a foglalkoztatás idejétől függően a minimálbér 40-25-15%-áig.