2024-től az Apple is csak USB-C csatlakozós mobiltelefonokat árulhat az EU-n belül

Az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentését és a termékek fenntarthatóbbá tételét célozza az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának megállapodása, amelynek értelmében 2024 őszétől a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje gyártótól függetlenül csak USB Type-C típusú töltővel lesz árusítható az Európai Unióban. Az új szabályok nemcsak a mobiltelefonokra, hanem a tabletekre, tölthető fülhallgatókra, digitális fényképezőgépekre, hordozható hangszórókra és az e-olvasókra is vonatkoznak.

Jelenleg az Apple a legnagyobb gyártó, amely egyedi csatlakozót használ a mobiltelefonjainál, de az EU-n belül 2024-től az iPhone-oknak és az iPadeknek is meg kell felelni az új szabályozásnak.

Az Európai Parlament számításai szerint az átállás a szükségtelen töltővásárlás elkerülésével évente 250 millió eurós megtakarítást is eredményezhet, emellett további előnye, hogy kevésbé fogja terhelni a környezetet, hiszen a nem használt töltők az Európai Unió területén belül éves szinten ez idáig mintegy 11 ezer tonna hulladékot tettek ki.