A Gazdasági Versenyhivatal 100 millió forintos bírsággal sújtotta a koronavírus-világjárvány alatt megtévesztően hirdető céget

A Gazdasági Versenyhivatal Sajtóirodájának 2021. június 16-án kiadott közleménye alapján a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított, majd 100 millió forint összegű büntetést szabott ki a www.shopolo.hu weboldalt működtető, Mi Sport d.o.o. nevű szlovén céggel szemben, akik a pandémia alatt jogellenes és megtévesztő módon hirdették fertőtlenítőszerként reklámozott termékeiket a honlapjukon és a közösségi oldalakon.

A cég a koronavírus-világjárvány első hulláma alatt a tavaly márciusban két hét alatt több mint tízezret adtak el a termékből, amely a vírusokkal, baktériumokkal és fertőzésekkel szemben ígért hatékony védelmet.

Az ITM Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának vizsgálata azonban feltárta, hogy az „Antiseptic” vagy más néven „Antivirus” kézfertőtlenítők egyszerűen vizet tartalmaztak, ennél fogva nem is rendelkezhettek semmilyen antibakteriális vagy antimikrobás hatással.

Mindemellett a vizsgálat azt is megállapította, hogy termékek nem rendelkeztek sem uniós, sem pedig magyarországi engedéllyel, így azok jogszerűen nem kerülhettek volna forgalomba.

A cég az engedély nélküli forgalomba hozatal mellett a fertőtlenítők (ún. biocid termékek) forgalmazására vonatkozó közösségi előírásokat is megsértette, tekintettel arra, hogy a címkén sem a termékkategóriát, sem az összetevőket és a hatóanyagok nevét, sem pedig a gyártó és a forgalmazó adatait, illetve a biztonsági információkat és tájékoztatást nem tüntették fel.

Ráadásul a cég még az ingyenes kiszállítással kapcsolatban is félretájékoztatta a vásárlókat.

A GVH a bírság kiszabása során enyhítő tényezőként vette figyelembe, hogy a cég részben elismerte a jogsértést, de súlyosító körülményt jelentett az, hogy a tisztességtelen piaci magatartás sérülékeny fogyasztói kört érintett, és a koronavírus-fertőzéstől való félelem kihasználásán alapult, illetve hogy a cég gyakorlata több szempontból is jogsértő volt.