Emelkedhet a reklámhordozó papír és a műanyag zacskó termékdíja

2017. szeptember 26-án nyújtotta be a kormány a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatát.

A fogyasztói szokások megváltoztatása és a kibocsátásának csökkentése érdekében növelni szükséges a környezetvédelmi szempontból nem kívánatos műanyag zacskó és a reklámhordozó papír termékekre vonatkozó termékdíjat – áll a javaslat indokolásában. Ennek okán a módosítás 2018. január 1-jétől 85 Ft/kg-ról 114 Ft/kg-ra emelné a reklámhordozó papír termékdíjtételét, azon műanyag zacskók pedig, amelyet az áruk vagy termékek értékesítési pontján biztosítanak a fogyasztók részére (azaz a zöldségek, gyümölcsök, illetve akár péksütemények zacskója) a műanyag bevásárló reklámtáska fogalmába tartoznának, így a műanyag bevásárló reklámtáska díjtétele, vagyis kilogrammonként 1900 Ft-os termékdíj lenne itt is alkalmazandó.

A javaslat külön pontban nevesítené, hogy a termékdíjat nem kell megfizetni a reklámhordozó papír után, ha azt nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (pl. kormány), illetve önkormányzati szerv alapfeladata körében adja ki.

A Magyar Reklámszövetség és a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség együttesen kiadott sajtóközleménye szerint „a közel 35%-os termékdíj emelés a direktmarketing tevékenységet folytató vállalatokat (nagyvállalatokat és kisvállalkozásokat egyaránt) és a magyar sajtótermékek egy részét olyan indokolatlan többlet teherrel sújtja, amely a 7,5%-os reklámadó mellett csaknem finanszírozhatatlanná teszi a vásárlói tájékoztatásban fontos szerepet betöltő reklámeszközök – az ingyenes reklámújságok, szórólapok, DM levelek -fenntartását, és egyértelműen áremelkedéshez vezet”.

50 %-kal csökkenne viszont jövő évtől a termékdíj a kizárólag elektromos hajtómotorral működő gépjárművek termékdíjköteles alkotórészei esetében, a hibrid gépjárművek termékdíjköteles alkotórészei esetében pedig 30 %-kal kevesebb termékdíjat kellene fizetni.