A GVH figyelmeztetésben részesítette az ingatlan.com Zrt.-t jogsértő szlogenjei miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az online hirdetési felületet működtető ingatlan.com Zrt. „A legtöbb ingatlan egy helyen” szlogenjével megtévesztette a fogyasztókat, „Csak nálunk” megjelölésének megválasztásakor pedig nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el, és ezzel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg.

A GVH „A legtöbb ingatlan egy helyen” szlogen kapcsán kifogásolta, hogy a vállalkozás nem tudta hitelt érdemlően igazolni az ingatlanok mennyiségén alapuló piacelsőségét. Bár az ingatlan.com szolgáltatott adatokat a saját és a versenytársai által kínált ingatlanok számáról, azonban a GVH szerint ezeket nem lehet megfelelően összehasonlítani, ráadásul egyes időszakokban még a saját nyilvántartása szerint sem az ő online hirdetési felületén szerepelt a legtöbb ingatlan.

A „Csak nálunk” megjelöléssel a vállalkozás arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a hirdető partnerei által kínált ingatlanok (kizárólagos szerződés alapján) csak az ő közvetítői kínálatukban érhetőek el, azonban a felirat megjelenítésének módja azt a látszatot kelthette a fogyasztókban, hogy egy adott ingatlan hirdetése csak az ingatlan.com oldalon érhető el. A GVH szerint így a vállalkozás nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a megjelölés alkalmazásakor.

Bár a versenyhatóság bírságot nem szabott ki, de figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást valamint kötelezte egy olyan belső eljárásrend bevezetésére, mely biztosítja a versenyjogi előírásoknak való megfelelést és a jogsértések megelőzését. Amennyiben a GVH utólagos ellenőrzése során észlelné, hogy a vállalkozás nem megfelelően teljesítette az előírtakat, úgy bírságot is kiszabhat.