Ismét erősödnek a fogyasztók jogai, 2022. május 28-tól több hazai fogyasztóvédelmi jogszabály is módosul

2022. május 28-tól a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvényt (Fttv.) új rendelkezései alapján szigorodnak a fogyasztók tájékoztatásával kapcsolatos előírások az online kereskedelemben. Az új szabályokat az alábbiakban foglaljuk össze:

– Tilos a termék vagy vállalkozás népszerűsítése érdekében valótlan fogyasztói értékeléseket és ajánlásokat közzétenni, emellett a közzétenni kívánt értékelések kapcsán közölni kell azt is, hogy ellenőrizték-e, hogy a vélemény olyan vásárlótól származik, aki valóban megvette és kipróbálta a terméket;

– Amennyiben a fogyasztó rákeres egy adott termékre vagy vállalkozásra és a találatok sorrendjét fizetett hirdetés vagy fizetett rangsorolás módosította, azt a fogyasztók számára egyértelműen fel kell tüntetni;

– Tilos a fogyasztókra észrevétlenül ható módszerekkel megzavarni döntésüket, olyan vizuális elemeket, pl. visszaszámlálót megjeleníteni az elektronikus felületen, ami rosszhiszeműen befolyásolja őket;

– Tilos rendezvényekre szóló jegyek viszonteladása a fogyasztók részére, ha azokat a kereskedő automatizált eszközökkel vásárolta meg, ezáltal megkerülve az egy személy által megvásárolható jegyek számára vonatkozó korlátozásokat.

Módosul a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet (Árrendelet) is, mely kimondja, hogy 2022. május 28-tól a kereskedelmi engedmények – akciós árak, leértékelések, árkedvezmények – bejelentésekor minden esetben fel kell tüntetni a korábbi árat, amely kizárólag az árcsökkenés alkalmazásának első napját megelőző legalább harminc (új termék esetében tizenöt) napon belüli legalacsonyabb ár lehet, ezzel akadályozva meg azt, hogy a kereskedők a vásárlókat megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak oly módon, hogy az akciók előtt megemeljék a korábbi árat és ezáltal hamis képet fessenek az árengedmény mértékével kapcsolatosan.

Az árfeltüntetési szabályok nemcsak az online kereskedelmi térben, hanem a hagyományos kereskedelemben is alkalmazandóak, nem terjednek ki azonban a szolgáltatásokra, a digitális tartalomra és a digitális szolgáltatásokra, valamint a romlandó, vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre.

Az akciós árcsökkentésre vonatkozó részletes megfelelés rendje ide kattintva érhető el.

A fentiek mellett változások érintik a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényt (Fogyasztóvédelmi törvény), valamint a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Kormányrendeletet (B2C Kormányrendelet) is.