Jövőre már közjegyző előtt is lehet egyezséget kötni

2018. január 1-jétől már közjegyző előtt is lehet egyezséget kötni azokban a polgári jogvitákban, melyekben a felek bírósági eljárás nélkül szeretnének megegyezni.

A közjegyzői végzéssel jóváhagyott egyezség azonos hatályú lesz a bíróság által jóváhagyott egyezséggel, így ha azt valamelyik fél áthágja, akár közvetlen bírósági végrehajtás is kezdeményezhető ellene. A cél az, hogy az állampolgárok számára is könnyen elérhető legyen ez a lehetőség, tekintettel arra, hogy rengeteg közjegyzői iroda található az egész ország területén, mely egyszerűen hozzáférhetővé teszi az egyezségi eljárást mindenki számára.

A közjegyzők tevékenysége folyamatosan bővül, és nő a hatáskörükbe tartozó eljárások száma. Ezek közül az eljárások közül több a bíróságok hatáskörébe tartozott korábban. A közjegyzők hatáskörének bővülésével nagyban erősödik permegelőző, és a bíróságot tehermentesítő  szerepük.  A közjegyzők előtti nemperes eljárások sokkal gyorsabban lezárulnak, továbbá hatékonyabbak és egyszerűbbek, mint a bírósági eljárások, ez a kamara elektronikus rendszereinek is köszönhető.