Jogsértő kereskedelmi gyakorlat miatt büntette meg a GVH a Béres Gyógyszergyárat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. az „Actival Kid Gumivitamin” egyes televíziós- és egyéb reklámjaiban jogsértő módon, közvetlenül szólított meg gyermekkorúakat azáltal, hogy felhívta őket az étrend-kiegészítő készítmények mellé ajándékba kínált világító toll, valamint intelligens gyurma megszerzésére.

A GVH döntésében azok a tények is szerepet játszottak, hogy a reklámot gyerekcsatornákon sugározták, hogy egyes, a hirdetésekben használd kifejezések (pl. „szerezd meg mind!”) közvetlenül szólították meg a kisgyermekeket, és a hirdetések képi világa, zenéje és az ajándékok köré szőtt szpotok is mind felkelthették a gyermekek figyelmét a reklámra.

A versenyhivatal végül 21 millió forintra bírságolta a gyógyszercéget, bár bírságcsökkentő tényezőként vette figyelembe, hogy a vállalkozás felhagyott a reklámkampánnyal, valamint korlátozta egyes csatornák igénybevételét. Bár a gyógyszergyár nem ismerte el a jogsértést, elfogadta a Versenyhivatal döntését és lemondott jogorvoslati lehetőségéről.