Kata adózó egyéni vállalkozókat érintő jogszabályváltozások 2020-tól

2020. július 1-jétől változik a számlakibocsátás határideje, az eddigi 15 napról 8 napra csökken, valamint az alanyi adómentes vállalkozóknak is össze kell majd kötniük a számlázójukat a NAV rendszerével, hiszen minden belföldi áfaalany részére kiállított számlát online továbbítani kell a NAV felé, sőt 2021. január 1-jétől még a magánszemélyek részére kibocsátott számlákat is.

Szintén 2020. január 1-jétől havi 7500 forintról havi 7710 forintra nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, melyet főállású kata adózó egyéni vállalkozóknak kell maguk után megfizetniük abban az esetben, ha szüneteltetik vállalkozói tevékenységüket.
Idén Január 1-jétől mentesül a kata adó alól az a kisadózó, aki a hónap egészében örökbefogadói díjban részesül, és nem végez munkát. Fenti mentesülés alapján csökken a kata kerete is.

Januártól 18 %-ról 5 %-ra csökkent a szálláshely szolgáltatás áfája, viszont a szálláshely-szolgáltatóknak az áfa nélküli ellenérték után 4 % úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást kell megfizetniük.