Mégsem emelik a reklámhordozó papír és a műanyag zacskó termékdíját

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány 2017. szeptember 26-án törvényjavaslatot nyújtott be a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosítására, mely szerint többek között – emelték volna a reklámhordozó papír termékdíjtételét, illetve a műanyag zacskók termékdíját.

A törvényalkotási eljárás során azonban az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága által megfogalmazott módosító javaslatot az Országgyűlés a mai napon elfogadta, így a végleges törvényszöveg alapján egyrészt mégsem kerül a műanyag zacskó (amelyet az áruk vagy termékek értékesítési pontján biztosítanak a fogyasztók részére) a műanyag bevásárló reklámtáska fogalmi körébe, így nem lesz rá a műanyag bevásárló reklámtáska magasabb díjtétele alkalmazandó, másrészt a reklámhordozó papír díjtétele sem emelkedik 114 Ft/kg-ra, hanem marad a jelenlegi 85 Ft/kg.

A bizottság azzal indokolta a módosítást, hogy a díjemelés indokolatlan többlet teherrel sújtaná a hazai gazdasági szereplőket, így ezen hulladékgazdálkodási célú fizetési kötelezettségek addig nem kerülnek megnövelésre, amíg az új Európai Uniós hulladékgazdálkodási szabályokat el nem fogadják.

Marad viszont változatlanul az a szabály, hogy a termékdíjat nem kell megfizetni a reklámhordozó papír után, ha azt nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (pl. kormány), illetve önkormányzati szerv alapfeladata körében adja ki és elfogadták az elektromos hajtómotorral működő gépjárművek termékdíjköteles alkotórészei esetére javasolt termékdíj-csökkentéseket is.