Megtévesztőnek ítélte a GVH a MILUMIL termékek ajánlását

A NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. és a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy megtévesztő volt a MILUMIL termékek azon (2014. november 1-től 2016.március 31-ig tartó) kereskedelmi gyakorlata, amely a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete ajánlását tartalmazta, mivel az egyesület ajánlása (szlogenek, logó használat) azt a látszatot keltette a fogyasztók számára, hogy az egy független, szakmai álláspontot jelentő ajánlás, miközben az együttműködés alapvetően marketing célú volt, az egyesület az ajánlásért cserébe anyagi jutatásban részesült. A jogsértésért a NUMIL-t 54 millióra, az egyesületet 500 ezer forintra bírságolta a hivatal.

Az eljárás keretében a GVH több más, a MILUMIL termékekkel kapcsolatos, egészségre és termékösszetételre vonatkozó állítást is vizsgált, ezek döntő többségében azonban nem állapított meg jogsértést.

A jelenlegi ügyben azt vizsgálta a hivatal, hogy mit üzen a fogyasztóknak egy egészségügyi szakmai egyesület ajánlása, megtéveszti-e ez a fogyasztókat.

A GVH szerint a fogyasztóknak egy adott termékhez, termékcsaládhoz kapcsolódó ajánlás azt sugallja, hogy az adott termék hatékonyabb versenytársainál, hisz azt az egyesület szakemberei tesztelés után a választékból emelték ki. Jelen esetben azonban az ajánlás szakmai megalapozottsága nem nyert igazolást.

A hivatal enyhítő körülményként vette figyelembe a NUMIL esetében, hogy a vállalkozás nagyban módosította kereskedelmi gyakorlatát, és ennek érdekében jelentős költségeket is vállalt.

A GVH álláspontja szerint fontos, hogy az adott piaci szereplő egyértelművé tegye, hogy pontosan mit ért ajánláson és miért, milyen szempont alapján ajánlja az adott terméket, így elkerülheti az aggályokat és kifogásokat.