Öt millió forint bírságot szabott ki a GVH túlzó állítások miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szeptemberben megállapította, hogy a Manna Natúr Kozmetikum Kft. több termékkel (szappanok, fürdőgolyók, illóolajok, stb.) kapcsolatban széles körben alkalmazott a termékek kozmetikai funkciót illetően túlzó állításokat.

A fogyasztók intenzív figyelemfelhívó hirdetések kapcsán juthattak el a cég honlapjára, ahol a termékek különböző kedvező hatásáról találhattak tájékoztatást. A GVH megállapította, hogy az egyes termékekről közzétett állítások a termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan egészségre vonatkozó kedvező hatásokat, és egyéb, a termékek használatától várható eredményekre utaló, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonítottak.

A Hatóság hangsúlyozta, a kozmetikumoknál is igazolni kell a közzétett állítások valóságtartalmát, különösen az olyan érzékeny állításoknál, mint a betegségek, egészségügyi problémák megelőzését, megoldását és a tüneteik kezelését ígérő üzenetek.

A GVH az enyhítő körülmények – mint például, hogy az érintett módosította a kereskedelmi gyakorlatát, valamint 100%-os pénzvisszafizetési garanciát alkalmaz – figyelembe vételével 5.000.000 forint összegben bírságolta a jogsértést.