A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint 2020. július 1-jétől változik az adórendszer

A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint 2020. július 1-jétől változik az adórendszer, a társadalombiztosítási járulékba olvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az új egységes járulék mértéke 18,5 százalék lesz jövő év július 1-jétől.

Az egységes járulék az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát is biztosítja.

A Pénzügyminisztérium várakozása szerint az új, egységes járuléktörvény jelentősen csökkenti a bürokratikus terheket, és több adócsökkentést is hoz. Becslésük alapján a vállalkozók évente több milliárd forintot spórolhatnak azáltal, hogy az új szabályozás szerint 2020. július 1-tól csak a minimálbér után kell megfizetniük az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, míg jelenleg legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik azt meg. További újdonság lesz a minden dolgozó nyugdíjast megillető a járulékmentesség, hisz jelenleg csak a munkajogviszonyban állókra vonatkozik, hogy bérüket csak a 15 százalékos szja terheli.

A gyermekek után járó családi kedvezményt is még kedvezőbbé válik majd szintén 2020. július 1-től a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére lesz érvényesíthető, nem csak a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékból lehet majd levonni.