Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 100 millió forint bírságot kapott az Apple Inc.

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Apple Inc. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított a magyarországi fogyasztókkal szemben az iOS 9 operációsrendszerének szoftver-frissítése, illetve üzembehelyezése során, valamint lényeges információkat hallgatott el az iOS 9 operációs rendszerrel és a Wi-Fi-asszisztens szolgáltatással kapcsolatban, ezért százmillió forint bírságot szabott ki az Apple Inc.-re.

A vállalkozás többek között nem közölte a fogyasztókkal, hogy az iOS 9 szoftver frissítésekor automatikusan aktiválja az adott készüléken a „Wi-Fi-asszisztens” szolgáltatást, illetve elhallgatta a szolgáltatás jellemzőit, és a kikapcsolás lehetőségéről sem nyújtott tájékoztatást, bár az érintett kommunikációs csatornák ezt lehetővé tették volna. A „Wi-Fi-asszisztens” gyenge wifi jel esetén automatikusan átcsatlakozik a mobilinternet hálózatra megnövelve ezzel a mobiladatforgalmat, emiatt többletköltségek merülhetnek fel, mely hátrányt jelenthet a fogyasztó számára.

A GVH a jogsértés megállapításán túlmenően eltiltotta a vállalkozást a fenti magatartástól, a jövőben magyarországi fogyasztóknak szóló tájékoztatásokban egyértelművé és hangsúlyossá kell tennie, hogy az automatikusan aktiválódó, de akár ki is kapcsolható Wi-Fi-asszisztens szolgáltatás egyes jellemzői révén nem várt adatforgalom és akár költség is keletkezhet.