Újabb korlátozások a COVID-19 vírus miatt

A járványügyi készültség miatt 2020. július 12-én bejelentésre került a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet, amely az aktuális fertőzöttek számától függően az alábbi 3 külön kategóriába osztja az országokat:

  1. Zöld színnel jelölt országok: ezekben az országokban alacsony a fertőzöttség mértéke, így a magyar állampolgárok (a rendelet értelmében magyar állampolgároknak minősülnek a magyar állampolgárok magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja is) és magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek is korlátozás nélkül beléphetnek.
  2. Sárga színnel jelölt országokban az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos, azonban ezen országokból történő belépésekor a belépő személyek egészségügyi vizsgálaton esnek át és 14 napos karanténra kötelesek. Azonban ezen kötelezettség alól mentesülhet az adott belépő személy, ha a rendeletnek megfelelően igazolni tudja, hogy a koronavírus szervezetében a belépést megelőző 5 napon belül nem volt kimutatható, vagy különös méltánylást érdemlő  esetben kérelemre is, ha a belépést követően elvégzett molekuláris biológiai vizsgálata negatív, valamint akkor is, ha igazolni tudja, hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.
  3. Piros színnel jelölt országokban a fertőzöttség mértéke súlyos, így magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek nem léphetnek be, belépésük kizárólag különös méltánylást érdemlő esetben lehetséges. Magyar állampolgárok esetében kötelező a belépéskor egészségügyi vizsgálat elvégzése és 14 napos karantén teljesítése. Ez alól mentesülni kizárólag különös méltánylást érdemlő esetben kérelemre lehetséges 2 alkalommal elvégzett, negatív molekuláris biológiai vizsgálatot követően, illetve ha a rendelet által megjelölteknek megfelelően igazolni tudja, hogy a belépést megelőző 5 napon belül a koronavírus szervezetében nem volt kimutatható.

(A beutazási korlátozásokkal kapcsolatos részletesebb tájékoztatás elérhető itt: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/742/Orsz%C3%A1gok%20besorol%C3%A1sa%2007%2014.pdf )

Az egyes országok besorolását a tisztifőorvos határozatában állapítja meg, hogy az egyes országok mely kategóriákba tartoznak. (Az aktuális táblázat elérhető itt: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/4/62/a2000/Orszaglista200713.pdf)

Fentieken felül 2020. július 16.-i kormányinfón bejelentésre került, hogy az augusztus 20.-i ünnepségek elmaradnak és augusztus 15-ig maradnak a korlátozások az 500 főnél nagyobb rendezvényekre, a továbbiakról viszont július 29-én döntenek.