Kimagasló bírságot rótt ki a GVH az Alza.hu-ra Black Friday akcióinak tisztességtelen reklámozása miatt

892 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Alza.hu webáruház üzemeltetőjét és cseh anyavállalatát a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt.

A GVH eljárása során az Alza 2018. január és 2019. február közötti Black Friday akcióinak reklámkampányait vizsgálta, melynek során megállapította, hogy bár a webáruház az akciós időszakokra nagymértékű, „akár 80%-os” kedvezményeket ígért a fogyasztóknak, a hirdetésekben megjelölt kedvezmény nem a reklámkampányokban képszerűen bemutatott vagy ahhoz hasonló árucikkekre vonatkozott, továbbá hogy a kampányok során ténylegesen 10-20 termék (az akciós termékek jellemzően jóval kevesebb, mint 1%-a) volt elérhető 80%-os vagy afölötti kedvezménnyel.

A GVH kialakult gyakorlata szerint a megjelenített kedvezménynek az akciós termékek legalább 10%-ára kell vonatkoznia, így az Alza kedvező kínálata messze az elvárt érték alatt maradt, ami a versenyhivatal megállapítása szerint különösen aránytalan ahhoz képest, hogy a vállalkozás honlapján több mint 80.000 termék érhető el.

A GVH a megtévesztő reklámokért 862 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, melyet a reklámkampányokból elért bevételre alapozott. Súlyosító körülmény volt, hogy a vállalkozás az eljárás megindítása után is tovább használta az „akár 80%-os” szlogent.

A hatóság további 30 millió forintnyi eljárási bírságot is kiszabott a vállalkozásra és cseh anyacégére, amiért a hatósági eljárás során a kampányok költségadatait hiányosan, ellentmondóan adták meg.

 A bírság mellett a cég vállalta, hogy vállalati megfelelési programot vezet be a jövőbeni jogsértések megelőzésére, és igazolja azt a versenyhivatal felé.

A Magyarországon mintegy tíz éve meghonosodott Black Friday akciók során különösen a jelentős megtakarítás ígérete erőteljesen befolyásolja a fogyasztói döntéseket. A versenyhivatal célja a kimagasló bírsággal, hogy a Magyarországon is népszerűvé vált akciók során tapasztalt megtévesztő reklámokat visszaszorítsa az online piacokon is és így a fogyasztók valós kedvezmények közül választhassanak.