Eljárás elhúzása és tényállások feltárásának akadályozása miatt 20 millió forint bírságot szabott ki az RTL-re a GVH

20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar RTL Televízió Zrt.-re (M-RTL) eljárás elhúzása és tényállások feltárásának akadályozása miatt.

Az M-RTL Zrt. 2016-ban kötött szerződést a Central Digitális Média Kft. megszerzésére, amelyet a GVH megtiltott tekintettel arra, hogy a Médiatanács nem járult hozzá. A döntést a kúria felülvizsgálta, melynek eredményeként a versenyhivatalnak 2020 márciusában új eljárást kellett indítania az ügyben, melynek keretében a GVH felhívta a televíziós társaságot az aktuális piaci adatok és a tranzakció jelen körülmények közötti kereteinek bemutatására.

Az RTL 2020. áprilisában a COVID-19 járványra hivatkozva kérte az adatszolgáltatási határidő meghosszabbítását május végéig. Annak ellenére, hogy a hivatal hozzájárult a vállalkozás kérelméhez, az M-RTL május végi beadványában nem szolgáltatta a kért piaci adatokat, arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a GVH gyakorlatával. Továbbá az M-RTL ellentmondásos adatszolgáltatása következtében a GVH nem tudott intézkedni a Médiatanács kötelező megkereséséről.

Mivel az M-RTL magatartása miatt további eljárási cselekményeket kellett foganatosítani, ezért az eljárás elhúzása és akadályozása miatt 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a versenyhivatal.