Uniós megállapodás született a digitális szerzői jogokról

2019. február 13-án megállapodás született az Európai Parlament és a Tanács között a digitális szerzői jogi szabályozás tervezett módosításáról. Az új irányelv többek között hatással lesz az olyan nagyvállalatokra, mint a YouTube, a Facebook és a Google News.

Az internetvállalatok a tartalmak megjelenítéséért sok esetben nem szereznek be engedélyt a szerzői jogok birtokosától, sőt a felhasználóik által feltöltött tartalmakért sem vállalnak felelősséget. Jelenleg az egyetlen jogi kötelezettségük az, hogy a jogtulajdonos kérésére eltávolítsák a törvénysértő tartalmakat.

A módosítás célja az internetvállalatok felelősségének megállapítása, növelve a jogosultak (vagyis zenészek, előadóművészek, forgatókönyv-szerzők, újságírók és kiadók) esélyeit arra, hogy tisztességesebb jövedelemhez jussanak az online megjelenő munkájukból.
Egyes rendelkezések az internetre jellemző szólásszabadság garantálására vonatkoznak, ennek érdekében újságcikkekből vett rövid részleteket, GIF-eket és mémeket ezentúl is meg lehet osztani, továbbá a Wikipediához hasonló online enciklopédiák nem kereskedelmi célú feltöltése sem esik fenti korlátozás alá.

A megállapodás védi és ösztönzi a kisebb platformokat és a start-up vállalkozásokat is azáltal, hogy enyhébb előírások vonatkoznának rájuk, mint például a Youtube-ra vagy a Google-re.

Az informális megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteni a Tanácsban és az Európai Parlament plenáris ülésén is.