Versenyfelügyeleti eljárás indult az eMAG Black Friday-akciója miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az eMAG webáruház legutóbbi Black Friday akciója miatt, mert a vállalkozás feltételezhetően megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A GVH a webáruházat üzemeltető S.C. Dante International S.A. ellen indított versenyfelügyeleti eljárást, mert úgy véli, hogy a vállalkozás 2018. novemberi „Black Friday” akciójának árazását, feltételeit nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte. A hatóság valószínűsíti továbbá, hogy a cég a várható érdeklődés nagyságához képest a szükséges készletmennyiséget sem megfelelően mérte fel és a szakmai gondosság követelményeit sem tartotta szem előtt.

Az árengedmények és akciók erőteljesen befolyásolják a fogyasztói döntéseket, ez a hatás pedig fokozottabban érvényesül a karácsony előtti időszakban. Az áruház honlapján közzétett becslése szerint a Black Friday napján 2,7 millió felhasználó 6,8 milliárd forint értékben vásárolt az eMAG-on, tehát a fogyasztói döntéshozatal feltételezett torzítása olyan széles körben valósulhatott meg, amely akár a versenyfolyamatokra is hatással lehetett.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása még nem jelenti, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

A GVH az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordított az online gazdasághoz köthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra, melynek keretében egy tájékoztatót is közzétett, amelyben összegezte a fogyasztók számára a lényegesebb tudnivalókat.