Jövő évtől a gazdálkodó szervezetek kizárólag cégkapun keresztül intézhetik adóügyeiket

2019. január elsejétől a vállalkozások adóügyeiket kizárólag cégkapun keresztül intézhetik, így többek között a bevallások vagy más hivatalos dokumentumok benyújtása is csak cégkapun keresztül történhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. A NAV szintén elektronikus formában kommunikál majd. Kulcsfontosságú tehát, hogy év végéig minden vállalkozás regisztráljon a cégkapura.

A regisztrációt a cég törvényes képviselője végezheti el, amennyiben a képviseletre két személy együttesen jogosult, a regisztráció a két képviseleti jogosult egybehangzó akaratnyilvánításával tehető meg, mely esetben az egyik jogosult lesz a regisztráció létrehozója, a másik pedig a jóváhagyója.

A regisztráció ITT kezdeményezhető. A felületre való bejelentkezés után a cég képviselőjének azonosítása Ügyfélkapu vagy Részleges kódú telefonos azonosítás útján történhet, majd ez követően válik elérhetővé a tényleges regisztrációs felület. Az általános szerződési feltételek elfogadása után ezen a felületen kell igazolni a képviseletre való jogosultságot, valamint megadni a cég adószámát és regisztrálni a kívánt email címet. Végül regisztrálni kell egy természetes személyt, akit a cég cégkapu-megbízottjának szeretnénk kijelölni, vagyis aki a jövőben kezeli majd a cég számára a Cégkaput, illetve elvégezi a szükséges adminisztrációs teendőket.

A sikeres regisztrációt követően letölthető a regisztráció beérkezéséről szóló visszaigazolás, melyet elektronikusan is továbbít a rendszer a megadott email címre.

Egyéni vállalkozók továbbra is használhatják az Ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhelyet.