Vizsgálódik a GVH az Eventim jegyportál hazai üzemeltetőjével szemben

Eljárást indított a GVH a CTS Eventim Hungary Kft.-vel szemben, mert az üzemeltető a jegyek online árusítása során vélhetően megtéveszti a fogyasztókat azáltal, hogy csak a jegyek kosárba helyezését, illetve a regisztrációt követően tájékoztatja a felhasználókat bizonyos döntésük szempontjából lényeges költségekről, úgymint a kezelési és szállítási díjak. Mivel a fogyasztók a rejtett költségek felbukkanásakor már jelentős időbefektetést fordítottak a vásárlási folyamatra, hajlamosak a magasabb ár ellenére is megvenni a terméket.

A GVH megjegyzi, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, a tények tisztázására irányuló eljárás lefolytatására három hónap biztosított.

Az online kereskedelemben terjedő jogsértő, rejtett befolyásolás jelenlétét mérte az Európai Bizottság és 23 tagállam, Norvégia és Izland nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságainak (CPC-hálózat) gyorsvizsgálata, melynek eredményét az év elején hozták nyilvánosságra. Az ellenőrzés feltárta, hogy a kereskedők több mint harmada észrevétlen, ún. „sötét mintázatú” módszerekkel (hamis visszaszámláló időzítők; többletvásárlásra sarkalló, a fogyasztók a kereskedők érdekeit szolgáló választási lehetőségek felé történő terelése a webes felület kialakításával; fontos információk elrejtése) manipulálja a fogyasztókat az online térben.

A hazai versenyhatóság több alkalommal is fellépett már a fogyasztók rejtett befolyásolásával szemben, legutóbb a Magyarországon elérhető légitársaságokat figyelmeztette, hogy kerüljék a fogyasztók döntését sürgető kereskedelmi gyakorlatokat jegyeladásuk során.