Az Európai Bizottság szerint az Airbnb kereskedelmi gyakorlatával uniós fogyasztóvédelmi szabályokat sért

Az Európai Bizottság 2018.07.16-án megjelent sajtóközleménye szerint az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és a Bizottság felszólították a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland, private unlimited company-t (Airbnb), hogy hozza összhangba szerződési feltételeit az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel árait.

Az uniós hatóság szerint az Airbnb jelenleg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat többek között árainak feltüntetési módjával, a magán- és a hivatásos vendéglátók elkülönítésével, illetve a szállásadás lemondására vonatkozó feltételeivel, ezért számos változtatást követelnek az Airbnb-től.

Az Airbnb-nek módosítania kell az árak bemutatásának módját oly módon, hogy a fogyasztók számára könnyen átlátható legyen, hogy milyen szolgáltatásért várhatóan mennyit kell fizetniük, és hogy a teljes, a vonatkozó költségeket és díjakat is tartalmazó árat lássák, vagy ha a végső ár kiszámítása előre nem lehetséges, úgy arról egyértelmű tájékoztatást kapjanak. Továbbá meg kell jelölnie, hogy magán- vagy hivatásos vendéglátó tette a szállásajánlatot, tekintve, hogy eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznak rájuk, mindezek mellett pedig szerződési feltételeit összhangba kell hoznia az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal.

Végezetül egyértelműen tájékoztatnia kell a fogyasztókat a rendelkezésükre álló visszatérítési és jogorvoslati lehetőségekről és meg kell adnia a lehetőséget számukra, hogy kártérítési igénnyel, és online vitarendezési lehetőséggel éljenek.

Az Airbnb-nek augusztus végéig kell részletes megoldási javaslatokat tennie arra, hogy hogyan hozza összhangba magatartását az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokkal. Ha a Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok az Airbnb javaslatait nem tekintik kielégítőnek, jogérvényesítési eljárást alkalmazhatnak vele szemben.

Az Airbnb ellen fenti magatartása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is kezdeményezett versenyfelügyeleti eljárást 2016-ban, melynek lezárásaként végül nem szabott ki bírságot elfogadva az Airbnb kötelezettségvállalását.

Az Airbnb többek között vállalta, hogy magyar nyelvű weboldalain a fogyasztók – miután megadták utazásuk dátumát – a teljes, valamennyi díjtételt tartalmazó árat látják majd, továbbá a fogyasztók kereséskor figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat csak a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg. Azt is vállalták továbbá, hogy megszüntetik a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltéréseket is.

A GVH arra számít, hogy a fenti korrekcióknak köszönhetően a szálláshelyeket keresők tudatosabb döntéseket hozhatnak az árak pontosabb ismeretében.