Megtévesztő hitelkártya-ajánlatai miatt bírságolta az MNB a Budapest Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018. július 13-án megjelent sajtóközleménye szerint a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. (Budapest Bank) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított a fogyasztókkal szemben, amikor a hitelkártyákhoz kapcsolódó ügyfélmegtartó és használatösztönző programjában ígért kedvezményeket egyáltalán nem, vagy csak késedelmesen írta jóvá, továbbá olyan fogyasztókat is megkeresett ajánlatával, akik a kedvezmény feltételeinek meg sem feleltek.

A jegybanki ellenőrzés megállapította, hogy a Budapest Bank olyan ajánlatokkal kereste meg a hitelkártya-szerződésük megszüntetését kezdeményező ügyfeleit, amelyek a kártya megtartására, további használatára ösztönözték őket. Az ajánlatok szerint amennyiben az ügyfél eláll felmondási szándékától, úgy a bank meghatározott kártyaforgalom teljesülése esetén pénzvisszatérítést, díjelengedést, illetve egyéb kedvezményeket biztosít számukra.

Azonban számos alkalommal előfordult, hogy a bank nem a vállalt összegben, illetve határidőn belül, vagy egyáltalán nem írta jóvá az ajánlatban szereplő kedvezményt. Emellett olyan ügyfeleket is megkeresett ajánlatával, akik a promócióban foglalt kitételeknek nem feleltek meg.

Az MNB megállapította, hogy Budapest Bank a kedvezmények népszerűsítésével és elérhetőségével kapcsolatos megtévesztő gyakorlata befolyásolta a fogyasztókat, akik eredeti elhatározásuk ellenére sok esetben mégis a hitelkártya megtartása és további használata mellett döntöttek.

Az MNB 7,5 millió forint bírságot szabott ki a jogsértés miatt, egyúttal kötelezte a Budapest Bankot, hogy ajánlataival csak az igénybevételre jogosult ügyfeleket keresse meg, a kedvezményeket pedig a promócióban vállaltak szerint teljesítse.

A Budapest Bank már az eljárás alatt megkezdte ügyfélmegtartó programjának felülvizsgálatát, és az elmaradt kedvezmények jóváírását, melyet a jegybank enyhítő körülményként értékelt.