Az NMHH döntése szerint az SMS-üzenetes telefonegyenleg feltöltés visszaélésekre ad lehetőséget

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018. június 5-én tette közzé döntését, mely szerint a Magyar Telekom Nyrt. SMS-üzenetes telefonegyenleg feltöltési gyakorlata visszaélésre, csalásra alkalmas, így megtiltja ennek a feltöltési módnak a jelenlegi formáját.

A szóban forgó telefonegyenleg-feltöltési gyakorlat szerint az előfizető SMS-ben elküldve egy számsort, saját számlája terhére egy másik telefonszám egyenlegét növelheti. A hírközlési hatóság ezzel kapcsolatos visszaélések miatt indított eljárást. A csalók különböző indokokkal (nyereményjáték, adategyeztetés stb.) vesznek rá előfizetőket, hogy a Telekom által az SMS alapú egyenlegfeltöltéshez létrehozott számra küldjenek el egy számsort, amely valójában egy telefonszámból és egy összegből épül fel, a felületes szemlélő azonban ezt nem veszi észre. Az előfizetők a számsor elküldésével a csalók univerzális SIM kártya egyenlegét töltik fel saját számlájuk terhére. Egy alkalommal maximum 15 ezer forint csalható ki az ügyfelektől. Ezt a feltöltési módot a hazai mobilszolgáltatók közül egyedül a Telekom vezette be.

AZ NMHH álláspontja szerint a kockázatot az okozza, hogy egy számlás előfizető nem feltétlenül ismeri a feltöltős előfizetésekre vonatkozó lehetőségeket. Az SMS-ben való egyenlegfeltöltés lehetőségét sem megrendelni, sem külön beállítani nem kell, azt a szolgáltató minden SMS-képes telefonnal elérhetővé teszi. Egy előfizetőben talán fel sem merül, hogy egy normál díjas számra elküldött üzenettel pénzmozgást indíthat el.

Bár a Telekom több intézkedést is tett e feltöltési mód biztonságának fokozása érdekében, például kétlépcsős megerősítést kért az előfizetőktől, miszerint a feltöltési szándékot egy válaszüzenetben meg kell erősíteni, illetve megváltoztatta a megadandó karaktersorozatot, az NMHH továbbra is úgy véli, hogy az SMS-alapú egyenlegfeltöltés visszaélésekre ad lehetőséget, és túl kockázatos.

A Telekom nyilatkozatában kifejtette, hogy a döntés ellen fellebbeznek, álláspontjuk szerint az NMHH nem rendelkezik hatáskörrel e feltöltési mód felügyeletére. A szolgáltató szerint az SMS-es feltöltések száma alacsony, a csalások száma pedig elenyésző.

A fellebbezésre tekintettel a szolgáltatást nem szüntetik meg, amíg az ügy folyamatban van, az SMS-es feltöltési mód továbbra is működik.