Csak 2018. április 15-től lesz kötelező az elektronikus közbeszerzés

2017. december 31. helyett 2018. április 15-re halasztották az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) kötelező alkalmazását. Az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetésével a kormány Európai uniós kötelezettségét teljesíti. Az előírás szerint a közbeszerzési eljárásokat egy központi, egységes elektronikus rendszeren keresztül kell lefolytatni.

2018. január 1-től 2018. április 15-ig a közbeszerzésben szereplők önkéntesen alkalmazhatják az EKR-t, ezt követően azonban az ajánlatkérők és az ajánlattevők, illetve jelentkezők kizárólag elektronikus úton kommunikálhatnak egymással a korábbi papír alapú kommunikáció helyett. Többek között elektronikus formában kell majd feladni a hirdetményeket, az ajánlatot, a közbeszerzési dokumentumokat. Az EKR bevezetésének célja főképp a közbeszerzési eljárások átláthatósága, felgyorsítása, egyszerűsítése.

Az EKR bevezetésének április közepéig történő elhalasztása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldaláról merült fel igényként, az átállás megkönnyítése és a felkészülési idő meghosszabbítása érdekében. Mivel a vonatkozó európai irányelv hosszabb határidőt szab az elektronikus rendszer bevezetésére, így a halasztással a magyar szabályozás továbbra is megfelel az Európai Unió előírásainak.