Több mint 85 millió forintra bírságolta a GVH az „Orangeways” márkanév alatt szállítási tevékenységet végző vállalkozásokat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a PIVOT-CONSULTING Kft. „f. a.”, a WEST BLOCK Zrt., az Orangeways Hungária Kft. „kt. a.”, és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt. hatósági engedélyek hiányában jogsértően keltette a fogyasztókban azt a benyomást, hogy az „Orangeways” márkanév alatt menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási tevékenységet folytat és rendelkezik a menetrendszerinti autóbuszjáratok üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel. E mellett a vállalkozások nem adtak megfelelő tájékoztatást egyéb lényeges, jogszabályban is előírt adatokról a www.orangeways.com honlapon. A GVH a jogsértésért több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását – áll a GVH 2018. március 14-ei sajtóközleményében.

A fent felsorolt vállalkozások valótlanul keltették azt a látszatot a fogyasztókban, hogy menetrend szerinti járatokat üzemeltetnek, miközben az ehhez szükséges engedélyekkel kizárólag az Orangeways Hungária Kft. „kt. a.” rendelkezett egy adott időszakban, és kizárólag egy adott járat vonatkozásában. A GVH megállapította, hogy az Orangeways hálózatban kizárólag különjáratokkal történik az autóbuszos nemzetközi szállítás, mely egyes esetekben korlátozottabb fogyasztói jogokat biztosít az utasok számára. Nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást továbbá a járatok pontos indulási helyéről, és a hálózatot üzemeltető vállalkozások nevéről, elérhetőségéről, főbb cégadatairól, és az üzemeltetésért felelős vállalkozásról.

A GVH a kirótt bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy e vállalkozások éppen jogsértésüknek köszönhetően tettek szert jegyértékesítési bevételekre, és hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott.

A GVH a bírság kiszabása mellett megtiltotta a jogsértő kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte a vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.