Ingyenessé válik az éjszakai parkolás a közterületeken kívül is

2020. november 23-tól lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló a parkolási díj megfizetése nélkül vehető igénybe este 7 órától reggel 7 óráig, amely ingyenes parkolást a parkoló üzemeltetője köteles biztosítani.

Az ingyenesen parkoló gépkocsi üzembentartója köteles gondoskodni arról, hogy a parkolási létesítményt a gépkocsi az ingyenes parkolási idősáv végéig elhagyja, vagy – ha arra lehetőség van – az ingyenes parkolási idősávot követő időszakra a parkolási díjat megfizesse.

A miniszterek kötelesek biztosítani, hogy a költségvetési szerv, valamint az állam közvetlen vagy közvetett többségi tulajdonában álló gazdasági társaság közterületen elhelyezkedő felszíni parkolói is bárki számára ingyenesen igénybe vehetőek legyenek 2020. november 23-tól 2020. december 11-ig.

Fenti ingyenes igénybevétel nem vonatkozik az alábbiakra:

  • a Kormány védett vezetési rendszer létesítményei,
  • a honvédelmi, a rendőrségi, a polgári nemzetbiztonsági szolgálati, a polgári védelmi alapfeladatok ellátását szolgáló létesítmények,
  • a Magyarország területén működő, a nemzetközi jog alapján kiváltságot és mentességet élvező külképviseletek objektumai,
  • a büntetés-végrehajtási szervek,
  • az atomenergia alkalmazását szolgáló üzemi létesítmények.

Az önkormányzatok is kötelesek saját hatáskörben rendelkezni az önkormányzat, vagy az önkormányzat közvetlen, vagy közvetett többségi tulajdonában álló gazdasági társaság parkolói bárki számára való megnyitásáról, és döntésükről a lakosságot 48 órán belül kötelesek tájékoztatni.