Több mint egymilliárd forintos bírságot kapott az Auchan, mert visszaélt jelentős piaci erejével

Mindenben jóváhagyta a Kúria Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos bírságot kiszabó határozatát, így immár jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével amikor egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak azért, hogy termékeik bekerülhessenek az áruházba.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2015-ben állapította meg az Auchan Magyarország Kft. jogsértését, mivel a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak nagy részétől utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért, hogy termékeik az árukészletbe bekerülhessenek. A Kereskedelmi törvény azonban tiltja a hasonló díjak kiszabását, emellett a beszállító által nem igényelt más szolgáltatásért sem szabhat ki díjat a kereskedő.

A Kúria döntéshozatala után az ügy végleg lezárult, a Hivatal 1.061.300.000 Ft rekordösszegű bírságot szabott ki az áruházláncra.

        A GVH korábban már a SPAR esetében is állapított meg hasonló jogsértést, a Kúria most az Auchan ügyében is megerősítette: „a magyar jogszabályokkal ellentétes, ha a jelentős piaci erővel rendelkező áruházlánc olyan szolgáltatásért követel egyoldalúan többletdíjat a beszállítótól, ami mögött nincs valós ellenszolgáltatás.” – áll a GVH sajtóközleményében.