Januártól nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmi engedélyt

2023. január 1-jétől nem szankcionálható, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a járművezetésre jogosító vezetői engedélyét, valamint a jármű fogalmi engedélyét. A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 2023. január 1-jétől hatályos 3. § (3) bekezdésének rendelkezése értelmében, ha a járművezető az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal rendelkezik, nem szükséges magánál tartania a magyar hatóság által kiállított jogosítványt. A Rendelet 113. § (1) bekezdés bb) pontja alapján a járművezető köteles a közúti ellenőrzés során az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadni a forgalmi engedélyt, kivéve a magyar hatóság által kiállított forgalmi engedélyt, ha a jármű szerepel a járműnyilvántartásban.

A fenti okmányokat a közúti ellenőrzés során az intézkedő rendőrök ugyanis a náluk lévő elektronikus eszközzel is le tudják ellenőrizni, amennyiben azok Magyarországon kerültek kiállításra, illetve ezen az eszközön keresztül lehetőségük van letiltani őket.

A külföldiek jogosítványát, valamint a külföldi rendszámú autók forgalmi engedélyét a jövőben is fel kell tudni mutatni az eljáró rendőrök számára.