Újból a már többször megbírságolt HelloPay-t vizsgálja a GVH

2019-ben 20 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a GVH a HelloPay Zrt.-t, mert megállapításra került, hogy a cég által biztosított fizetőterminálokon a 10%-os borravaló-mérték alapbeállításként történő alkalmazása – különösen a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken jellemző fizetési körülmények (időnyomás, zaj, tömeg stb.) között – pszichés nyomást gyakorol a fogyasztókra. A HelloPay terminál ugyanis, ha a fogyasztó nem módosította, vagy nem törölte a fizetési folyamat vége előtt megjelenő „borravaló-csúszka” segítségével, a szolgáltatás végösszegéhez számolta a 10%-ának megfelelő borravalót is. Mivel a terminálok fent leírt működési módja a vásárló helyett döntötte el a borravaló fizetésének szándékát, mintegy elvárásként megjelenítve azt és meghatározva annak mértékét, meggátolva őket abban, hogy befolyásmentesen dönthessenek, a GVH eltiltotta a vállalkozást a tisztességtelen magatartástól és módosítania kellett a terminálok kijelzőjén látható tájékoztatást.

Az utóvizsgálat keretében tartott ellenőrzés során a versenyhatóság megállapította, hogy bár történt fejlesztés, s noha a rendszer már rákérdez, hogy a vásárló akar-e borravalót adni, még mindig jogsértően sugall egy „elvárt” 10%-os adomány-mértéket, ezért 2021. novemberében újból elmarasztalta a céget és ezúttal 6 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Az idén novemberben indult versenyhatósági eljárás ismét a HelloPay eszközein végbemenő kártyás fizetések borravaló-választási folyamatának tisztességességét vizsgálja, különös tekintettel a rendszer vizuális kialakítása, az alkalmazott betűméretre, az előre meghatározott tájékoztatásra.

A vállalat szerint az eljárásról szóló híradások hátrányos pozícióba hozzák őket versenytársaikkal szemben, károsak a partneri megállapodásaikra nézve, s roncsolják a cég hírnevét.

Az ismételt versenyfelügyeleti vizsgálat nem jelenti annak kimondását, hogy a cég a jogsértést elkövette volna.