Március 1-ig fenntartják a járványügyi védelmi intézkedéseket

A Kormány január 29-i rendeletével március 1-ig meghosszabbította a járványügyi védelmi intézkedéseket, valamint az alábbiak szerint módosította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet:

  • a kulturális, közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények a felnőttképzésről szóló törvény vagy a szakképzésről szóló törvény szerinti képzés megtartása céljából látogathatóak, ott a képzés időtartama alatt a képzésen résztvevők és az oktatók tartózkodása megengedett.
  • ha a rendőrség a vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozások és kötelezettségek megszegéséről szerez tudomást, a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén a vendéglátó üzletet hat hónap időtartamra, a kötelezettség ismételt megszegése esetén a vendéglátó üzletet egy év időtartamra ideiglenesen bezáratja és az üzemeltető az ideiglenes bezáratás időtartamára a vendéglátó tevékenység végzésétől eltiltásra kerül.

    Ha a vendéglátó üzletet a rendőrség ideiglenesen bezáratta, a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének engedélye a vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának az időtartamára érvényét veszti, részére vendéglátó tevékenység végzésére engedély nem adható, vendéglátó tevékenységet nem végezhet.

    A vendéglátóegység vezetője, vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként sem végezhet vendéglátást.

    Fentiek megszegése esetén a vendéglátó üzletet az ideiglenes bezáratásból még hátralevő időtartamra bezáratja, és az üzemeltetővel szemben 1 millió forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

    A rendőrség az ideiglenes bezáratásról tájékoztatja a kereskedelmi hatóságot, aki a működési engedélyt visszavonja, illetve a tevékenység folytatását megtiltja és az üzletet a nyilvántartásból törli.

A járványügyi védelmi intézkedések fenntartását február második felében vizsgálják felül. Enyhítés akkor lehetséges, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina. A kormány szerint amíg nincs elég átoltottság, bármilyen enyhítés csak egy újabb járványhullámhoz vezetne.