Százmilliós bírságot szabott ki a GVH a Husqvarna Magyarország Kft.-re internetes viszonteladási árainak rögzítéséért

111.000.000 Ft bírságot rótt ki a Husqvarna Magyarország Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a vállalkozás egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkák online viszonteladási árait. Igaz a forgalmazókat a GVH nem bírságolta, de minden érintett köteles intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a jogsértést.

A GVH megállapította, hogy a Husqvarna Magyarország Kft. 2013 és 2016 között Husqvarna, Gardena és McCulloch márkájú termékei esetében, a forgalmazók közreműködésével ajánlott fogyasztói árakat tett közzé – mely önmagában nem sért versenyjogi előírást – azonban közvetve minimum árakat határozott meg azzal, hogy az online értékesítésekre vonatkozóan rögzítette az ajánlott árakhoz képest megengedhető legnagyobb kedvezmény mértékét, ez pedig súlyos versenykorlátozásnak minősül, hiszen a viszonteladók nem versenyezhetnek egymással az árak csökkentésével, így végső soron mindez a fogyasztói árak növekedéséhez vezet.

A GVH szükségesnek látta a bírság kiszabását – tekintettel a Husqvarna Magyarország Kft. szerepére a jogsértésben, valamint méretére, tulajdonosi hátterére, nemzetközi jelenlétére és az előzőek okán elvárható versenyjogi tudatosságra -, azonban jelentősen csökkentette a pénzbírság összegét, hiszen a cég egyezség kötésével segítette a vizsgálat lezárását valamint engedékenységi kérelmet is benyújtott.

A GVH az internetes forgalmazókat nem bírságolta, de kötelezte őket a versenyjogi előírások betartására, a Husqvarna pedig vállalta ún. megfelelési programjának továbbfejlesztését, amely nemcsak saját szervezetén belül biztosítja az előírásoknak való megfelelést, de a forgalmazókat is segíti, hogy a jövőben elkerüljék a versenyjogi szabályok megsértését.