Július 1-jén lép hatályba az új közjegyzői díjszabás

A tavaly augusztusban született új közjegyzői díjrendelet (22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet)  a 2019. május 31-én megjelent módosítást követően július 1-jén lép hatályba. A módosítás főképp a lakásvásárlóknak, a nagycsaládosoknak, a fiataloknak és az időseknek biztosít kedvezőbb feltételeket, egyes eljárásokért ugyanis a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetniük.

Legfontosabb változásként említik, hogy azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, július elsejétől a szokásos munkadíjnak mindössze 30 százalékát kell megfizetniük. A kedvezmény feltétele, hogy a közjegyző rendelkezésére bocsássák az okirat tervezetét szerkeszthető formában, ezt általában a hitelintézet készíti el. Fontos azonban, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie.

A közjegyzői díjat további tényezők is csökkenthetik, például ha a tervezet szövegét rövidebbre fogják, ha a hitelintézet elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadványát, vagy ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá.

A közjegyző díja továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén – lesz a legkedvezőbb: a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

Azoknak, akik a nyugdíjkorhatárt betöltötték, és a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseiket szeretnék közjegyzői okiratba foglalni, a munkadíj háromnegyedét kell csak fizetniük. A díj pedig a felére csökken, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen embernek készül, valamint ha kórházban fekvő beteg részére végintézkedést vagy meghatalmazást készít a közjegyző.

A nagycsaládosoknak az ingatlan-adásvételi szerződés közjegyzővel történő elkészítéséért a szokásos munkadíjnak csak háromnegyedét kell megfizetniük, és csupán a munkadíj felét azoknak a 35 év alatti fiataloknak, akik az első lakásuk megvásárlásával kapcsolatos szerződést szeretnék elkészíttetni, feltéve, ha a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket.