Újabb információk a cégkaput illetően!

 

Időközben az új kormányzati oldalon közzétették, hogy 2017. augusztus 30-ig bezárólag pontosan mely szervezeteknek kötelező a regisztráció a 2018. január 1-jén induló cégkapura, illetve hogy az egyes gazdálkodó szervezetek esetében kik a regisztrációra jogosult személyek, és hogy milyen dokumentumokat szükséges becsatolni az űrlap benyújtásakor, mindezekről ezen a linken tájékozódhat.

A cégnyilvántartásban szereplő cégeken kívül kötelező a regisztráció többek között ügyvédi irodáknak, egyesületeknek és alapítványoknak is. Az egyéni vállalkozók számára azonban továbbra is az ügyfélkapu szolgál az elektronikus kapcsolattartásra.

Az erre kötelezettek év végéig pótolhatják elmaradásukat a regisztrációt illetően, azonban 2018. január 1-jét követően az illetékes hatóságok törvényességi felügyeleti eljárást illetve hatósági ellenőrzést is indíthatnak azon gazdálkodó szervezetek ellen, amelyek elmulasztják a regisztrációt.

A kormányzati tájékoztatóból az is kiderül továbbá, hogy a cégkapuból kizárólag az ÁNYK-programmal előállított fájlok tölthetők majd fel, a hivataloktól azonban bármilyen típusú dokumentumok érkezhetnek majd ide. Az ÁNYK-programból előreláthatólag közvetlenül is lehet majd dokumentumokat beküldeni ide.

Aki jelenleg perkapu-szolgáltatással rendelkezik, kérheti majd, hogy perkapu-szolgáltatása a cégkapuba integrálódjon, mely lehetőség várhatóan 2017. december 1-től lesz elérhető.

Korábbi cikkeink e témában itt érhetőek el.