Újabb parlagfűből készült termékeket vont ki a forgalomból a Nébih

Annak ellenére, hogy a parlagfűre hazánkban másfél millióan allergiásak, még mindig vannak olyan hazai bioboltok, melyek parlagfűből készült természetgyógyász termékeket kínálnak emberi fogyasztásra, pedig ezeket az egész EU-ban tilos forgalomba hozni, ráadásul allergén mivolta miatt a növény gyógyászati alkalmazása nem biztonságos, a felhasználásával készült termékek akár a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik.

Ezek közül a termékek közül a legnépszerűbb az Istenek Eledele nevű tabletta volt, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői október végi vizsgálatuk során már kivontak a forgalomból, a kereskedelmi forgalomba került termékeket pedig visszahívták. Tájékoztatásuk szerint a termék már nem található meg a kereskedők kínálatában.

A Nébih most a Parlagfű virágeszencia, a Parlagfű tea és az Ambrózia olajkapszula elnevezésű termékeket is kivonta a forgalomból, gyártóik ellen pedig hatósági eljárást kezdeményezett. A készítmények semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek, tekintve, hogy új élelmiszernek számítanak, ezért forgalomba hozásukhoz uniós szintű engedélyeztetés kell.

A parlagfű-fogyasztásnak nemcsak hogy nincs igazolható pozitív hatása, de a gyomnövény irtását is visszaveti.