2,5 milliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Booking.com-ot tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetője, a holland Booking.com B.V. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes szálláshelyeinek hirdetésekor megtévesztette fogyasztóit és agresszív, pszichés nyomást gyakorolt rájuk.

Három vonatkozásban találta jogsértőnek a GVH a booking.com kereskedelmi gyakorlatát:

  1. Bár a vállalkozás televíziós és internetes reklámjaiban különösen hangsúlyozta a szálláshelye „ingyenes lemondhatóságát”, számos szálláshely esetében ezt az „ingyenes lemondás” lehetőséget csak időben korlátozottan választhatták a szállásfoglalók, ráadásul ezért az opcióért magasabb árat fizettek, tehát a vállalkozás az ingyenesség árát beépítette az érintett szállás díjába.
  2. A Booking.com a szálláskeresési és –foglalási folyamat lépéseinél figyelemfelhívó, sürgető feliratokkal (pl. „Még 32-en nézik”; „Egyvalaki épp azt fontolgatja, hogy ezen a szálláson foglal”, „Nagyon keresett! Az elmúlt 24 órában 17-szer foglaltak itt” stb.) keltette azt a látszatot a fogyasztókban, hogy az általuk keresett szálláshely nagyon népszerű, és csak korlátozottan elérhető. Ezzel a gyakorlatával a vállalkozás pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra így megzavarva őket a döntéshozatal folyamatában azt a félelmet keltve bennük, hogy ha nem foglalják le a szállást mielőbb, lemaradhatnak róla.
  3. A magyarországi szállásadók ajánlatainak megjelenítésekor a Széchenyi Pihenőkártyával való fizetés lehetőségét nem megfelelően (nem egységesen) tüntette fel az oldal, ami szintén torzíthatta a fogyasztói döntést.

A Versenyhivatal a 2,5 milliárd forintos összegű bírság kiszabásakor a bírság mértékének meghatározáskor figyelembe vette a Booking.com érintett magyar foglalások után járó jutalékokból származó bevételét. A bírság kiszabása mellett a hivatal az 1. és 2. pontokban megjelölt kereskedelmi magatartások tekintetében eltiltotta a vállalkozást a további jogsértésektől.

A Booking.com B.V. az Európai Bizottság és az uniós nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok (CPC) végrehajtási intézkedésének hatására tavaly decemberben már vállalta, hogy legkésőbb 2020. június 6-ig úgy módosítja kereskedelmi gyakorlatát, hogy az megfeleljen az EU szabályainak.