Elektronikus aláírással nem rendelkező állampolgárok is ingyenesen létrehozhatnak teljes bizonyító erejű elektronikus okiratot

Az új polgári perrendtartás teljes bizonyító erővel ruházta fel az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítéssel ellátott elektronikus okiratokat.

Az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés (AVDH) szolgáltatás azoknak a felhasználóknak biztosítja hivatalos ügyeik elektronikus ügyintézését, akik nem rendelkeznek elektronikus aláírással. A NISZ Zrt. ugyanis minden ügyfélkapus azonosítással rendelkező állampolgár részére biztosítja PDF kiterjesztésű fájljaik AVDH hitelesítésének lehetőségét, ezáltal ingyenesen hozhatnak létre teljes bizonyító erővel rendelkező elektronikus okiratokat.

A NISZ fejlesztésének köszönhetően a hitelesítő záradékba már nem csak a név, hanem a négy természetes személyazonosító adat is bekerült, így az AVDH-val hitelesített fájlokról egyértelműen megállapítható a hitelesítő személye. Az ily módon AVDH-val hitelesített PDF fájlokat azonban még nem lehet ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni.

A továbbfejlesztett szolgáltatás ezen a linken érhető el.