A Google elleni versenyfelügyeleti eljárás kötelezettségvállalással zárult

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a Google LLC (Google) ellen, mert feltételezte, hogy a vállalkozás tájékoztatási gyakorlatával megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A GVH észlelte, hogy a Google az Allo chatklienssel kapcsolatban, annak piacra vezetését megelőzően azt kommunikálta, hogy az alkalmazás végpontok közötti titkosítással fog működni, másfelől a hatóság felfigyelt arra is, hogy a piacra vezetést követően a fogyasztók az alkalmazás telepítése során nem kaptak részletes információt az Allo chatkliens adatkezelési és adattárolási gyakorlatával kapcsolatosan.

Továbbá a hatóság a Google-fiókban elérhető „Internetes és alkalmazástevékenység” és „Hirdetések személyre szabása” funkciók kapcsán vizsgálta, hogy a vállalkozás a felhasználókkal kapcsolatos adatgyűjtéséről, az adatgyűjtés kontrollálásáról megfelelő szakmai gondossággal tájékoztatja-e a felhasználókat.

A hatóság az Allo chatkliensre vonatkozó kommunikáció kapcsán – miszerint a chatkliens végpontok közötti titkosítással működik – nem talált jogsértést; a Google-fiókban elérhető funkciók tájékoztatásával kapcsolatosan a GVH megszüntette az eljárást tekintettel arra, hogy az eljárás során nem volt megállapítható a jogsértés hiánya, azonban a jogsértés sem.

A chatkliens telepítése során alkalmazandó tájékoztatási kötelezettséget a GVH nem adatvédelmi aspektusból, hanem fogyasztóvédelmi szemszögből vizsgálta. Az eljárás lezárásakor a Hatóság nem tartotta indokoltnak a versenyfelügyeleti eljárás megszüntetését, sem a jogsértés hiányának megállapítását, így kötelezte a vállalkozást az alábbi vállalások teljesítésére:

  • A Google LLC készít a személyes adatok Allo általi kezelésére vonatkozóan egy önálló aloldalt a Google Allo Súgó weboldalon belül, amelyet a fogyasztók számára könnyen érhető módon szövegez meg, melyben a fogyasztói jogokat és kötelezettségeket áttekinthetően bemutatja.
  • Google elérhetővé teszi az adatkezelési aloldal hiperlinkjét az Allo Google Play-ben és iOS App Store-ban található leírásában, továbbá a linket beilleszti az Allo telepítési folyamatába, és az Allo alkalmazáson belül üzenetben elküldi a termék magyarországi felhasználóinak.
  • A Google vállalja, hogy a YouTube csatornán edukációs céllal, a főoldalán, fő helyen megjelenő adatvédelmi témájú üzenetet jelenít meg grafikus banner formájában Magyarország területén. A banner fő üzenete az lesz, hogy a vállalkozás számára fontos, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, hogy a Google gyűjti és kezeli személyes adataikat és javasolja az Adatvédelmi irányelvek és az adatvédelmi beállítások átnézését.

A Google vállalta továbbá a fentiek megvalósításának részletes igazolását, valamint azt, hogy a jövőben sem közvetíti a fenti információkat kevésbé érzékelhető módon és nem csökkenti a fogyasztói tájékoztatás szintjét.