Jogsértő adategyeztetés miatt bírságolta az NMHH a Vodafone-t

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018. augusztus 27-én megjelent közleménye szerint a Vodafone – az érintett előfizetői kör mintegy egyharmadánál  – nem a törvényi előírásoknak megfelelően végezte el a 2017. évi feltöltőkártyás adategyeztetést, ráadásul a nem egyeztetett SIM-kártyákat is csak egy héttel a határidő után kapcsolta le. Fentiek miatt a hírközlési hatóság 40 millió forintra bírságolta a szolgáltatót. A Vodafone fellebbezett a hatóság júniusi döntése ellen, amelyet azonban a másodfokú hatóság augusztus 24-én helybenhagyott.

A több százezer érintett Vodafone-os feltöltőkártyás előfizető új adategyeztetésre számíthat, tekintve, hogy adataikat a Vodafone a saját nyilvántartásában szereplő adatokból kiindulva egyeztette, ahelyett, hogy friss adatfelvételt végzett volna. A Vodafone ezzel jogsértés követett el,  tekintettel arra, hogy a korábbi, már meglévő  adatok alapján végzett adategyeztetés SIM kártyához tartozó előfizető egyértelmű azonosíthatóságát nem teszi lehetővé, és ezáltal nem felel meg a törvényben előírt célnak.

A szolgáltató ettől eltérő jogértelmezését az NMHH nem fogadta el. Emellett a hatóság úgy ítélte meg, hogy a Vodafone a nem egyeztetett kártyák július 1-jei lekapcsolására előírt határidő betartását meg sem kísérelte.

Az NMHH azt is átfogóan megvizsgálta, hogy a többi mobilszolgáltató hogyan teljesítette adategyeztetési feladatait. A hatóság a Telenor Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. esetében nem állapított meg jogsértést.

Az NMHH álláspontja szerint a Vodafone által végzett jogsértő adategyeztetési mód jelentősen csökkentette a szolgáltató adminisztratív feladatait, melynek következtében versenytársaihoz képest lényegesen előnyösebb helyzetbe került, hiszen a másik két szolgáltató jelentős erőforrásokat vont be az adategyeztetést megfelelő végrehajtása érdekében.

2018-tól kezdődően az adategyeztetést  minden évben a szerződéskötéstől számított fordulónapig kell elvégezni , így a tavalyi egységes június 30-i határidőtől eltérően  ezentúl minden feltöltőkártyás előfizető számára más-más időpontban válik majd esedékessé az adategyeztetés. Az adategyeztetés elvégzésére online is lehetőség van.