Szigorodó audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament 2018. október 2-án megszavazta az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó új szabályokat, amely fokozottabb védelmet biztosít a gyerekeknek, mennyiségi korlátot szab a reklámoknak és előírja a legalább 30 százalékos európai tartalmat.

A módosított jogszabály a tévécsatornákon kívül a video-on-demand szolgáltatókra (olyan szolgáltatás, amely videó és hanganyagok, filmek letöltését teszi lehetővé igény szerinti időben)
és a videómegosztókra (pl. a Netflixre, YouTube-ra, Facebookra) is vonatkozik.

A felülvizsgált szabályok garantálják a gyerekek fokozottabb védelmét az őket erőszakra, terrorizmusra buzdító, vagy gyűlöletet keltő tartalmak, illetve a káros reklámok ellen.

Ennek érdekében a szolgáltatóknak ki kell dolgozniuk egy olyan eljárást, amellyel felléphetnek az ilyen tartalmak ellen, és egy olyan egyszerűen használható és hatékony módszert, amellyel lehetővé teszik a felhasználóknak az ártalmas tartalmak bejelentését, tekintve, hogy a jogszabály nem írja elő a tartalmak feltöltés előtti előzetes szűrését. Bejelentés esetén pedig a videómegosztó oldalaknak kötelessége a gyors fellépés.

A gyerekműsorokban és online tartalmakban megjelenő reklámokra vonatkozó szabályok is szigorodtak: az audiovizuális szolgáltatók által begyűjtött adatok például nem használhatók fel kereskedelmi célra (pl. profilalkotásra, célzott hirdetésekre), ezzel védik a gyermekek személyes adatait.

Az új szabályok értelmében a reklámok csak a napi műsoridő legfeljebb 20 százalékát tehetik ki a 6:00-24:00 óra közötti időszakban, ezen időszakon belül a műsorszolgáltató maga döntheti el, mikor helyezi el a hirdetéseket.

A képviselők támogatják a kulturális sokszínűséget is, ezért a video-on-demand szolgáltatók kínálatában legalább 30 százalékban határozták meg az európai tartalmak arányát, illetve ezeknek a szolgáltatóknak elő kell segíteniük az európai audiovizuális produkciók fejlődését európai tartalmak létrehozásával vagy nemzeti alapokba történő befizetéssel. A hozzájárulás mértéke a letöltésekből befolyó bevétel nagyságától függ.

A megszavazott megállapodást az uniós szakminisztereket tömörítő Tanácsnak még jóvá kell hagynia, majd a reformok hatálybalépését követően 21 hónap áll a tagállamok rendelkezésére a reformoknak megfelelő jogszabályok hatálybaléptetésére.